Welkom op weekendje naar Belgie .nl

Antwerpen: wereldcentrum voor diamant


Antwerpen heeft een lange en rijke traditie als diamantstad. Al sinds de 15de eeuw speelt de stad immers een belangrijke rol in de diamanthandel en -nijverheid. Vandaag is hier het belangrijkste diamanthandelscentrum ter wereld gevestigd op een oppervlakte van amper één vierkante kilometer. Daar wordt 40% van de industriediamant verhandeld en meer dan 85% van het ruwe en 50% van het geslepen diamant. Dit betekent een jaaromzet van 39 miljard dollar.


De diamantsector is goed voor 8% van de totale Belgische export, wat deze economische pijler een belangrijke ambassadeur van het land maakt. De diamantwijk is gelegen nabij het Centraal Station. Daar zijn in een unieke infrastructuur 1.500 diamantfirma’s en vier diamantbeurzen gehuisvest. Een ruim aanbod en een grote onderlinge concurrentie resulteren in scherpe prijzen.

Een duizendtal Antwerpse diamantbewerkers is dagelijks actief om het internationale kwaliteitslabel ‘Cut in Antwerp’ hoog te houden. Vijf eeuwen traditie, een constructieve toekomstvisie, degelijk beroepsonderwijs en spitstechnologisch toegepast onderzoek staan borg voor het hoge kwaliteitsniveau.

Het internationale karakter van de Antwerpse diamantwijk is een toonbeeld van universele gastvrijheid en culturele samensmelting. Antwerpen is een artistiek, historisch en toeristisch centrum van wereldformaat. Ook de diamantwereld draagt hiertoe haar steentje bij. Naast de Indische en Joodse gemeenschap, zijn ook Libanezen en Armeniërs hier thuis. Sinds de jaren tachtig kent Antwerpen een toeloop uit Aziatische en Afrikaanse landen. De diamantwereld is een multiraciaal mozaïek van culturen.

Antwerpen juwelenstad:

De Hoge Raad voor Diamant (HRD) is de officiële vertegenwoordiger en spreekbuis van de Antwerpse diamanthandel en -nijverheid. Zij staat in voor de wereldwijde promotie van Antwerpen Wereldcentrum voor Diamant. Het HRD-certificatendepartement beoordeelt op wetenschappelijke wijze ‘geslepen diamant’ en beschrijft iedere diamant aan de hand van de 4 C’s: Carat (gewicht), Colour (kleur), Clarity (zuiverheid) en Cut (maaksel). Het HRD-certificaat is uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende labels voor kwaliteitsonderzoek van diamant ter wereld en vergezelt diamanten die overal ter wereld verkocht worden. HRD huisvest ook het Diamond Office, het officiële douanekantoor voor in- en uitvoer van diamant.

Wie wil zien hoe de beste vaklieden het schitterende spel van kleur en licht opwekken in diamant en deze omtoveren tot ‘briljant’, moet beslist een kijkje nemen in het grootste diamantmuseum ter wereld. Daar worden de geschiedenis, de handel en het kunstambacht toegelicht en kan u de fabelachtige eindproducten bewonderen. Bezoek hiervoor het Diamantmuseum Provincie Antwerpen.


Over deze website    |     Contact    |     Voorwaarden    |     Sitemap    |     Linkpartners