Welkom op weekendje naar Belgie .nl

Antwerpen: Modestad


Antwerpen ontwikkelde zich tot één van de belangrijkste Europese trendsetters in de modewereld. Belgische ontwerpers die internationaal naam en faam hebben gemaakt hebben hun artistieke roots in Antwerpen. De spil van de Antwerpse modescène is en blijft de modeafdeling van Hogeschool Antwerpen.


Dank is modestad Antwerpen zeker verschuldigd aan de pioniers van de modebeweging, de zogenaamde ‘Antwerp six’: Walter Van Beirendonck, Ann Demeulemeester, Dries Van Noten, Dirk Van Saene, Dirk Bikkembergs en Marina Yee, die in de jaren tachtig samen naar Londen en Parijs trokken, en Martin Margiela (de zevende). Samen veroverden ze de modewereld met hun zeer uitgesproken visie op mode.

In het elan van deze inspirerende beweging verscheen in de jaren negentig ook een nieuwe lichting ontwerpers op het toneel: Lieve Van Gorp, Anna Heylen, Stephan Schneider, Wim Neels en Christophe Broich. Sindsdien is deze beweging alleen maar groter geworden. Raf Simons, Veronique Branquinho, A.F. Vandevorst, Jurgi Persoons, Angelo Figus, Bernhard Willhelm, Bruno Pieters, Tim Van Steenbergen, Anke Loh, Dirk Schönberger, Marjolijn Van den Heuvel, Christian Wijnants, Haider Ackermann, Erik Verdonck, Tom Notte en Bart Vandebosch voor Les Hommes zijn allemaal ontwerpers die in Antwerpen ‘school’ hebben gelopen en hier meestal hun atelier, showroom of winkel hebben.

Een hoogtepunt in Antwerpen is de jaarlijkse modeshow van de ‘Mode Academie’, waar zowat 6.000 geïnteresseerden naartoe komen. Niet alleen gewone toeschouwers die houden van de unieke sfeer van dit grote défilé, maar ook journalisten van over de hele wereld – uit Frankrijk, Engeland, Italië, Duitsland, Nederland, de Verenigde Staten, Japan en Australië – komen de collecties van studenten beoordelen en bewonderen.

Sinds 2002 heeft modestad Antwerpen ook een echt modecentrum: de ModeNatie. In dit unieke pand in het hart van historisch Antwerpen hebben het Flanders Fashion Institute, het nieuwe ModeMuseum (zie: MoMu), de Antwerpse ‘Mode Academie’, een kunstzinnige boekhandel en een brasserie onderdak gevonden. De spraakmakende tentoonstellingen in het MoMu trokken het eerste jaar alleen al 100.000 bezoekers en het Forum beneden biedt een platform voor werk van modestudenten, jonge ontwerpers en fotografen met presentaties, videoprojecties en tentoonstellingen.

Antwerpen heeft zich onmiskenbaar als een unieke modestad geprofileerd. De dynamiek die uitgaat van deze internationale uitstraling heeft ervoor gezorgd dat Antwerpen dé place to be is voor al wie van de mooie en goede dingen des levens houdt.

De Modewandelgids is te koop bij Toerisme Antwerpen.


Over deze website    |     Contact    |     Voorwaarden    |     Sitemap    |     Linkpartners