Welkom op weekendje naar Belgie .nl

Antwerpen: Stad aan de stroom


Antwerpen is ontstaan en tot bloei gekomen dankzij het water. De haven is onverbrekelijk verbonden met de stad en geeft haar dat kosmopolitisch karakter. Wie de stad bezoekt, moet dus minstens een glimp opvangen van die machtige haven, met haar zeereuzen, ophaalbruggen en nooit ophoudende bedrijvigheid. Wie de haven gezien heeft, begrijpt meteen waarom Antwerpen al eeuwenlang een metropool wordt genoemd.


De haven van Antwerpen is de 2de haven in Europa, behoort tot de 10 grootste ter wereld en is bovendien de meest productieve. Een dicht netwerk van rivieren en kanalen, wegen en spoorwegen zorgt voor een vlotte verbinding met het hinterland. De hedendaagse haven strekt zich uit ten noorden van de stad over een gebied van zowat 13.500 ha. U kan het gebied ontdekken tijdens een bootrondvaart of verkennen met de auto. Voor wie de wagen kiest, is de brochure ‘Havenroute’ beschikbaar bij Toerisme Antwerpen. Via die bewegwijzerde route is de kans op verdwalen klein. In deze fascinerende omgeving ligt immers een uitgebreid wegennet van 350 km. De Havenroute zelf voert u langs een parcours van 70 km doorheen 1.000 jaar havengeschiedenis. De route vertrekt bij het middeleeuwse Steen en loopt via de 19de-eeuwse haven langs de meest moderne installaties.

Cruisebestemming

Naast een industriële haven is Antwerpen ook één van de snelst groeiende culturele cruisebestemmingen in Europa. Moderne cruiseschepen meren immers aan in het historische stadscentrum, waar een gloednieuwe cruiseterminal de passagiers verwelkomt. Ter hoogte van het wandelterras- Zuid aan Kaai 20 kan u vaak reuzengrote moderne cruiseschepen gadeslaan. Ook vanop het wandelterras-Noord langs de hoofdingang van het historische Steen proeft u de typische sfeer van de Antwerpse waterfront. Wie een wandeling langs de Scheldekaaien maakt, vindt op zijn pad heel wat nieuwbouw. De hedendaagse architectuur verwijst hier vaak naar het maritieme – Antwerpen keert het gezicht duidelijk opnieuw naar het water. Bij valavond veranderen de kleuren op de Schelde. De seinlichten op het water, de verlichting van de schepen en de haveninstallaties zorgen voor een verrassend, feeëriek spektakel.

Jachthavens

Naast de jachthaven op de linkeroever van de Schelde, beschikt Antwerpen over een tweede aanmeerplaats op de rechteroever. Dat project maakt deel uit van de renovatie van de havensite ‘het Eilandje’. Deze nieuwe locatie biedt 350 meerplaatsen op loopafstand van het stadscentrum. Daarmee wil ze vooral een passantenjachthaven zijn voor het groeiende aantal boottoeristen dat in korte tijd een aantal trekpleisters wil bezoeken.

Jachthaven Antwerpen Willemdok (JAW)
Godefriduskaai 99
2000 Antwerpen
Tel. +32 3 231 50 66
Fax: +32 3 232 46 01
E-mail: jaw@pandora.be
www.jachthaven-antwerpen.be (Nederlands)

Jachthaven Antwerpen Linkeroever (JAL)
Thonetlaan 133
2050 Antwerpen
Tel.: +32 3 219 08 95
Fax: +32 3 211 08 14
www.jachthaven-antwerpen.be (Nederlands)

Polderdorp Lillo

Polderdorp Lillo behoort tot de noordelijke districten van de stad. Het oorspronkelijke oude vissershaventje en de militaire bolwerken zijn bewaard gebleven. Een bezoek aan het Poldermuseum is echt een stap terug in de tijd. Daar krijgt u een uitstekend overzicht van het leven, het bijgeloof en de werkomstandigheden van de Antwerpse polderbewoners. Een veerdienst verzorgt gratis een overzet naar het polderdorp Doel (vanaf Pasen tot eind september, meermaals op zaterdag, zondag, feest- en brugdagen).

De wandelgids ’t Eilandje en de Havenautoroute zijn te koop bij Toerisme Antwerpen.


Over deze website    |     Contact    |     Voorwaarden    |     Sitemap    |     Linkpartners