Welkom op weekendje naar Belgie .nl

Weekendje naar Mechelen


Of u nu de eerste keer naar Mechelen komt, de stad herontdekt of regelmatig hier vertoeft – Mechelen heeft u altijd iets te bieden. U bent bij de 'Maneblussers' meer dan welkom. De cultuurliefhebber, de wandelaar, de Bourgondische genieter, de wetenschappelijk geďnteresseerde – iedereen komt in deze fantastische stad aan zijn trekken. Mechelen is gemakkelijk bereikbaar en biedt leuke activiteiten, voor een kort bezoek of een hele dag. Of wil u een nachtje of twee in Mechelen blijven? Overnachten in Mechelen kan voor elk budget en elke voorkeur.
 


Mechelen is een echte renaissancestad. Een roemrijk verleden in een dynamische, eigentijdse sfeer. We zijn trots op meer dan 300 beschermde monumenten, 8 historische kerken en maar liefst 4 vermeldingen op de befaamde UNESCO-lijst van werelderfgoed. In het monumentenbeleid staan toegankelijkheid, zinvol gebruik en respect voor ons waardevol erfgoed centraal. De historische kerken zijn dankzij de inzet van vrijwilligers gratis toegankelijk. Enkele van de meest indrukwekkende gebouwen zijn in gebruik als stedelijke musea.

Hieronder vindt u alvast de top 10 van bezienswaardigheden en specialiteiten in Mechelen. Deze bezienswaardigheden mag u écht niet missen:

Sint-Romboutstoren

Dit belfort is door de UNESCO erkend als werelderfgoed. Hij had 167 meter hoog moeten worden, maar werd nooit voltooid. De afgekapte vorm, het waarmerk van Mechelen, heeft wel een hoogte van 97,28 m bereikt. Te bezoeken enkel in begeleiding van een gids.

Stadhuis

Het huidige stadhuis bestaat uit twee delen. De lakenhalle met onafgewerkte belfort (ook erkend door UNESCO), en het Paleis van de Grote Raad. Maar eigenlijk heeft Mechelen 3 stadhuizen: het oude Schepenhuis, huis Den Beyaert, en het huidige stadhuis. Bovendien is er het Huis van de Mechelaar, het gloednieuwe administratief centrum. Te bezoeken enkel met gids.

Groot Begijnhof

Ook het Groot Begijnhof prijkt op de UNESCO-lijst van werelderfgoed. De mooie kleine straatjes zijn een oase van rust. Van op de gerenoveerde gevel van de Begijnhofkerk waakt God de Vader over de brouwerij enkele meters verderop. Vrij bezoek.

Paleis van Margareta van Oostenrijk

Het woonpaleis van de landvoogdes Margareta van Oostenrijk, het Hof van Savoye, was het eerste renaissance-gebouw in de Lage Landen. Van hieruit werd de renaissance verder verspreid. De pittoreske tuin is een heerlijk rustig plekje. In het gebouw is vandaag de rechtbank van eerste aanleg gevestigd.

Sint-Janskerk

Van buiten is de kerk weinig indrukwekkend, maar de Sint- Jansparochie was ooit de parochie van de rijke leden van de Grote Raad (het opperste gerechtshof van de Bourgondische gebieden). Dat illustreert het mooie interieur met verfijnd houtsnijwerk en een van Rubens’ meesterwerken, “De aanbidding van de drie wijzen”. Vrij bezoek.

Hof van Busleyden

De vroegere residentie van de belangrijke humanist Hieronymus van Busleyden heeft heel wat renaissance-invloeden. Vandaag is het een stedelijk museum met een rijke collectie. Hier “woont” het echte Op-Sinjoorke. De Mechelse ambachten (goudleer, kant, meubel) worden belicht en u ontdekt werk van o.a. Rik Wouters, Lucas Faydherbe en Hans Bol. Vrij bezoek.

Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn

De eerste beiaardschool ter wereld werd in het begin van vorige eeuw in Mechelen gesticht. Nu is ze gevestigd in dit mooie rococohuis. Studenten van over heel de wereld leren hier het grootste muziekinstrument bespelen. Te bezoeken enkel met gids.

Beiaardconcerten

Mechelen is de beiaardstad bij uitstek. De nieuwe beiaard in de Sint-Romboutstoren wordt heel het jaar door bespeeld. Overdag speelt de beiaard automatisch verschillende melodieën om de zeven minuten. In het weekend en op maandag zijn er live bespelingen door een stadsbeiaardier, en in de zomermaanden komen gastbeiaardiers hun kunst tonen. Elke Zaterdag en maandag om 11.30 uur, zondag om 15 uur 2 juni tot 8 september ook op maandagavond om 20.30 uur

Mechelse Koekoek

Een van de meest bekende Mechelse specialiteiten is de Mechelse koekoek. Dit is een vastvlezige kip met grijszwarte veren. Veel Mechelse restaurants hebben hem op de kaart staan, met lekkere groenten of een saus van het typisch Mechels bier…

Gouden Carolus

Dit bier wordt nog steeds in Mechelen gebrouwen volgens oude recepten. De Mechelschen Bruynen was het lievelingsbier van Keizer Karel, die in Mechelen is opgegroeid. Hij nam zijn bier mee naar Spanje en op zijn vele veldtochten. “Gouden Carolus” was de naam van de goudmunten die in zijn regeerperiode geslagen werden. En de brouwerij Het Anker viert zijn verjaardag met de “Cuvée van de keizer”.

Binnenkort vindt u in deze sectie meer informatie over een weekendje naar Mechelen!


Over deze website    |     Contact    |     Voorwaarden    |     Sitemap    |     Linkpartners